worclip

worclip:

Meri House (2014) by Pezo von Ellrichshausen

Architects In Charge: Mauricio Pezo, Sofia von Ellrichshausen
Collaborators: Diego Perez, Valentina Chandia, Simon Guery, Philpe Kempfer, Orlando Hartmann, Luisa Rocco
Builder: Ricardo Ballesta
Structural Consultant: Luis Mendieta
Building Services: Luis Valenzuela, Daniel Garrido

Location: La Florida. Santiago Metropolitan Region, Chile

On top of the same existing artificial podium, the new house extends itself horizontally as an attempt to follow the flow of a sinuous river at the foot of the hill. The dominant position of this piece establishes a double front articulated in its interior by a regular sequence of identical rooms.

Towards the open landscape there is a continuous arrangement of common functions and to the immediate hill there is another discontinuous one with individual functions. Each side has five rooms with a system of openings in the exterior walls indifferent to orientation or program and another system of apertures in the interior walls that is relative to the degree of privacy from one room to the other.

Both sequences are structured by another system of ceiling apertures that forces diagonally the perception of the plan’s depth. The center of the whole house is blurred by a couple of tangential perforations that unify the rooms at every side. The perforated ceiling extends beyond the interior and separates each of the four sides with heavy shades.

archatlas

archatlas:

Monte Novo da Cruz [i]da arquitectos

"Located on the Alentejo Coast, the Monte Novo da Cruz is a rural property strongly characterized by a gently undulating land with slopes sometimes relevant. The presence of a curtain of high trees along the south-eastern perimeter of the site and a dense vegetation near a south-western stream stand out in the landscape. In the centre of the property, in a high position, there is an old rural construction in an advanced state of degradation. The proposal for the Monte Novo da Cruz seeks to establish a contrast dialogue between the existing and the new building which sometimes merge with each other, creating a smooth transition between the past and the present. "